Mark Roelofsen

Nieuwe features Techzine

Zoals eerder aangekondigd is Techzine overgestapt op een nieuwe layout voor de site. Met de layout is er onderhuids in de software ook heel veel veranderd.

De Tracker

Techzine TrackerBij het maken van de nieuwe website van Techzine (TZv2) wilden we veel instellingen die vroeger allemaal verborgen waren op de instellingen pagina direct beschikbaar maken. Het instellen van de hoeveelheid items en de volgorde van blokjes in de tracker naast de site ging bijvoorbeeld gepaard met vele klikken met de muis om een item omhoog of omlaag te verplaatsen. Voor het aantal items moesten getalletjes ingevuld worden.

Wij wilden dit veel dynamischer maken, hiervoor hebben we gegrepen naar AJAX scripts die zorgen voor het doorsturen van de wijzigingen die de bezoeker op dat moment aan de tracker aanbrengt. Daarmee was het opslaan van de instellingen geregeld. De volgende uitdaging was het versleepbaar maken van de blokken in de tracker. Dit hebben wij heel eenvoudig gedaan met de daarvoor zeer geschikte Sortable functies in de javascript library die wij gebruiken voor de effectjes op de site.

Het aanpassen van de hoeveelheid items is eenvoudig te regelen door middel van een slider die bij elk blokje is op te roepen. Hierdoor kan het aantal items van 1 t/m 20 ingesteld worden. Ook deze wijzigingen worden direct in de pagina getoond en worden achter de schermen direct opgeslagen. Bij een volgende pageview worden alle trackers daarna automatisch voorzien van de juiste hoeveelheid items.

Een andere keuze is het kunnen verplaatsen van de gehele tracker van links naar rechts en terug met één klik op de knop. Uiteraard geldt ook hier, het resultaat is gelijk te zien en de instelling wordt direct opgeslagen.

De Index

Op de index van de website wilden we meer aandacht gaan schenken aan alle andere secties naast het nieuws. Het nieuws kreeg in de oude layout heel prominent de aandacht waardoor de vele andere secties in de verdrukking kwamen. Daarnaast wilden we bezoekers meer visuele eyecandy geven aangezien dat nu eenmaal meer aanspreekt als tekst. We hebben daarom twee grote blokken met grote afbeeldingen bovenaan de index gezet waar steeds de laatste drie “headlines” Techzine Headline Blokkenvan de site op getoond worden in een loop. Één blok is gereserveerd voor het nieuws en de andere voor de overige secties op Techzine.

Het topmenu

Op de oude site hadden we een pulldownmenu waarin vele items zaten verborgen. Zo zaten alle overige secties onder een kopje features en alleen de nieuws sectie had een eigen plekje bovenin het menu. Met de nieuwe layout wilden we alle secties evenveel aandacht geven. Daarom hebben we ervoor gekozen om in het nieuwe topmenu elke sectie expliciet te noemen. Daarnaast is er het kopje Techzine en het kopje Overige voor de minder belangrijke pagina’s binnen de website die buiten de secties vallen. Hiermee hebben we ervoor gezorgd dat elke sectie op Techzine sneller benaderd kan worden.

De sectie indexen

Omdat de secties prominenter in beeld zouden komen wilden we ook elke sectie een eigen index geven die een goed beeld zou geven van alles wat zich afspeelde in die sectie. Welke items zijn populair (goed bekeken), welke items zijn als laatste geplaatst en welke zijn als headline aangemerkt. Voor elke sectie is hiervoor een opzet gemaakt waarmee wij denken dat deze het beste tot zijn recht komt. Wij verwachten ook dat mensen deze index pagina’s sneller zullen bezoeken, uit onderzoek is gebleken dat de oude indexen met lange lijsten waarin de laatste artikelen op volgorde van plaatsing amper bekeken werden.

Nieuws | Reviews | Tutorials | Blogs | Tweaks | Downloads | Externe Reviews | Vraag & Aanbod | Casejunkies

myTechzine

Last but not least wilden we de gebruikers op een eenvoudigere manier inzicht geven in de mogelijkheden die een profiel bied op techzine. Hiervoor hebben we de term myTechzine in het leven geroepen, waar alle onderdelen van het profiel bij elkaar komen. Een geregistreerde bezoeker op Techzine kan informatie over zichzelf geven, instellingen aanpassen, afbeeldingen uploaden, privéberichten ontvangen, vraag & aanbod advertenties plaatsen en de systeemspecificaties van zijn pc’s plaatsen. Daarnaast heeft hij ook de mogelijkheid om een casemod (het pimpen van zijn pc) te plaatsen. Al deze informatie is nu vanuit één centraal scherm te benaderen en aan te passen en is niet meer verspreid over verschillende plaatsen op de site.

Ook de profiel pagina zelf heeft een opknapbeurt ondergaan en toont alle informatie van een lid op een veel overzichtelijkere wijze.

En nog veel meer…

Uiteraard is er nog veel meer veranderd in de nieuwe layout en de software daarachter. Ik nodig je uit om een kijkje op de site te nemen en zelf te ontdekken hoe leuk de community van Techzine is!

Comments are closed.